Laten we het gezellig houden…..

Veel oefenplezier!

En daar zit je dan. De ouderavonden bij de start van het schooljaar zijn weer achter de rug. Misschien het eerste gesprek met de leerkracht ook al. En ik weet niet hoe het jullie vergaat op zo’n avond, maar vaak wordt er meerdere keren het belang van thuis oefenen benadrukt door de leerkracht. En ik geef eerlijk toe, toen ik nog voor de klas stond heb ik daar ook wel eens op gehamerd. Sommige kinderen hebben nu eenmaal meer oefening nodig voordat vaardigheden zoals tafels, spelling en lezen zijn aangeleerd. En voor die extra oefening is op school vaak geen tijd meer. De leertrein dendert door. Dus wordt er aan je gevraagd om thuis ook te gaan oefenen. Maar hoe dan? De meeste kinderen staan niet te juichen, het is druk met werk, eten, sporten noem maar op. Dus hoe houd je het gezellig en oefen je toch wat extra voor school? Hier een paar ideeën om het gezellig te houden…..

  • Doe het spelenderwijs.

Er zijn tal van spelletjes waarbij de basisvaardigheden worden geoefend, bijvoorbeeld ‘Alles of niets’, ‘Halli Galli’, ‘Koehandel’, ‘Malle getallen’, ‘Malle woorden’ en natuurlijk ‘24 Game’. Allemaal gewoon te krijgen bij de (online) speelgoedwinkel. Door het doen van spelletjes oefenen kinderen ongemerkt heel veel en ze vinden het vaak erg leuk. Vinden ze het niet leuk, dan is het spel nog te moeilijk. Of je kind is een notoir slechte verliezer…….(van wie heeft ie dat?)

  • Houd het kort.

Korte oefensessies, van een kwartier tot maximaal 20 minuten, en die 3 keer in de week herhalen leiden tot een beter resultaat dan één lange sessie van een uur. Na 20 minuten neemt het brein niet veel meer op. Bovendien hebben herhalingen ook een positief effect op het leerresultaat. Zet een timer! Dan kan je kind ook zien hoe lang jullie nog oefenen.

  • Ga voor succes.  

Vraag vaak dingen die je kind wel weet en wissel af met moeilijkere vragen. Bewaar de overhoringen voor school.

  • Vier successen!

Een lekker ijsje, een keer je lievelingseten helpen je kind om door te zetten.

Veel oefenplezier!