Vakantielezen.

Het einde van het schooljaar nadert al weer snel. Misschien nog een laatste gesprekje met de leerkracht of alvast een gesprekje met de nieuwe leerkracht. Die je op het hart drukt: “Blijf in de vakantie alsjeblieft lezen!” Om je te helpen wordt er een leesbingokaart of een andere beloningskaart uitgedeeld. Van het type: Ik lees op het strand, onder de parasol, in mijn bed…. enz. En afkruisen maar.

Nou heb ik regelmatig kinderen meegemaakt die in de eerste week hun bingokaart helemaal volkruisen en de rest van de vakantie geen boek meer inkijken. Weg effect! Maar dat is niet het grootste probleem. Als je kind lezen niet leuk vindt, wordt het ook niet leuk met een bingokaart, de belofte van ijsjes, vijftig euro of wat je maar bedenken kunt. Niet leuk is gewoon niet leuk. Wat nu? Hier een paar gouden tips om lezen weer leuk te maken.

Tip 1: Laat je kind zélf zijn boeken uitzoeken!

Kinderen zijn veel gemotiveerder om een boek te lezen, dat ze zelf hebben gekozen. Dus weersta de verleiding om zelf even naar de bieb te gaan en wat boeken te halen.

Tip 2: De vijfvinger-regel.

Kies een boek en blader naar zomaar een bladzijde (wel eentje met tekst!). Laat je kind die bladzijde lezen. Iedere keer als een woord te moeilijk is om te lezen of als je kind een woord niet begrijpt, gaat er een vinger weg. Zijn aan het eind van de bladzijde (of eerder) je vingers ‘op’, dan is het boek te moeilijk. Dan kun je beter een ander boek uitzoeken.

Tip 3: Samenleesboeken.

De naam zegt het al: deze boeken lees je samen. Je kind leest de makkelijke stukken en jij de moeilijke. De makkelijke stukken zijn herkenbaar aan een groter lettertype. Het voordeel is dat de verhalen interessanter zijn, want de schrijver kan meer moeilijke woorden gebruiken.

Tip 4: Luisterboeken.

Kies een luisterboek en lees mee met het leesboek. Voor dyslecten (mét verklaring) heeft de bibliotheek ‘Passend lezen’. Zeker de moeite waard!

Supertip 5: Lezen is lezen!

Strips (Donald Duck), prentenboeken, informatieboeken, Junior Geografic, Quest junior, bedenk het maar. Lezen is lezen. Er zijn kinderen die gewoon niet van fantasieverhalen houden. Nou en?! Er blijft genoeg te lezen over.

Veel leesplezier!!